top of page
Animation 10 insta.png
Writer's pictureSpoov on the Move

Κάτι μου θυμίζει, part 2.

Ένα από τα σημαντικότερα και ομορφότερα κτίρια του 19ου αιώνα της χώρας μας, είναι το μαρμάρινο Μέγαρο της Ακαδημίας των Αθηνών. Πρόκειται για ένα αριστούργημα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής εμπνευσμένο από την κλασική αθηναϊκή του 5ου αιώνα ο οποίος αποτέλεσε περίοδο ακμής καθώς έπειτα την οριστική νίκη επί των Περσών η πόλη έπρεπε να ανοικοδομηθεί. Ο ιωνικός ρυθμός κυριαρχεί, τα πανύψηλα αγάλματα των θεών Αθηνάς και Απόλλωνα ξεχωρίζουν και ο ζωγραφικός και γλυπτικός εσωτερικός διάκοσμος πραγματικά εντυπωσιάζει με θέματα κυρίως από την πλούσια ιστορία και μυθολογία της πατρίδας μας.

Ο αρχιτέκτονας της Ακαδημίας είναι ο Δανός και μετέπειτα Αυστριακός Θεόφιλος Χάνσεν, Theophil Hansen (1813-1891). Ο Hansen, ο οποίος έζησε αρκετά χρόνια στην Αθήνα σπουδάζοντας βυζαντινή αρχιτεκτονική, σχεδίασε το κτίριο το 1859 επί Όθωνα και ολοκληρώθηκε μετά από περιπέτειες - δεν μας κάνει εντύπωση - το 1887. Όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα Ακαδημία Αθηνών (academyofathens.gr) "Κατά γενική ομολογία Eλλήνων και ξένων ειδικών, το μέγαρο της Ακαδημίας Aθηνών αποτελεί ένα από τα περικαλλέστερα νεοκλασικά κτίρια του κόσμου". Δυστυχώς πόσοι από εμάς έχουμε περπατήσει μπροστά του και δεν του έχουμε δώσει καμία σημασία ή το γνωρίζουμε από τις συγκεντρώσεις κάθε λογής που συχνά πυκνά γίνονται στα "Προπύλαια" με τη θλιβερή εικόνα να είναι η μία πλευρά του κτιρίου καλλυμένη με κόντρα πλακέ για να μην κάνουν γκράφιτι.

Ολόκληρη η τριλογία κτιρίων του σημείου (ακαδημία,πανπιστήμιο, βιβλιοθήκη) είναι έργο του σημαντικού αυτού αρχιτέκτονα.

Επίσης σημαντικότατο και εμβληματικό κτίριο της Αθήνας, το Μέγαρο του Ζαππείου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα, σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν το 1874 και ολοκληρώθηκε το 1888 με σκοπό να εξυπηρετήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896.

Φυσικά όπως και τα υπόλοιπα έργα του Χάνσεν αλλά και της εποχής, το κτίριο είναι νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής με κορινθιακού ρυθμού κολώνες (πρόπυλο) και αποτελεί από τους ελάχιστους μεγάλους χώρους περιπάτου με πράσινο στο κέντρο της πόλης. Ιστορικά έχει φιλοξενήσει πολύ σημαντικά γεγονόντα όπως η τελετή υπογραφής εισχώρησης της Ελλάδας στην Ε.Ε, ενώ σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Θα μεταφερθούμε τώρα στην Αυστρία και συγκεκριμένα στην Βιέννη. Εκεί ο Χάνσεν το 1869 σχεδίασε το νεοκλασικό κτίριο που σήμερα στεγάζει το κοινοβούλιο της χώρας.

Πανέμορφο και προσφάτως συντηρημένο και ανακαινισμένο νεοκλασσικό μαρμάρινο κτίριο, με κορινθιακού ρυθμού λεπτομέρειες, διάκοσμο σε αρχαιοελληνικό στυλ και ένα εντυπωσιακότατο συντριβάνι με το άγαλμα της θεάς Αθηνάς στην είσοδό του. Το κτίριο εγκαινιάστηκε το 1874. Οι χώροι του σήμερα ως εν λειτουργία κοινοβούλιο είναι επισκέψιμοι είτε κατά μόνας είτε με οδηγό και ομαδική επίσκεψη.

Όπως και να επιλέξετε αξίζει καθώς και το εσωτερικό του έχει τεράστιο ενδιαφέρον και πανέμορφους χώρους. Στην ανέγερσή του συνέβαλλε και ο ελληνικής καταγωγής Αυστριακός πολιτικός Νικόλαος Δούμπας, χορηγός του επίσης νεοκλασσικού κτιρίου του Χάνσεν, Musikverein (βλέπε Απλά Βιέννη, μέρος 1).

Όπως μαρτυρούν και οι εικόνες, οι ομοιότητες είναι εμφανείς καθώς ο αρχιτέκτονας ακολούθησε το ίδιο μοτίβο για αυτά τα σπουδαία κτίρια. Πόσο σημαντικό ειδικά για την άχαρη και μπερδεμένη αρχιτεκτονικά πρωτεύουσά μας να έχουμε τέτοιες όμορφες κατασκευές από μία περίοδο που το νεοσύστατο κράτος μας προσπαθούσε να βρει την ταυτότητά του.

Comments


bottom of page