Κάθε ταξίδι μας είναι μοναδικό και έχει τη δική του χάρη και ιδιαιτερότητες. Για να είναι όμως επιτυχημένο, τουλάχιστον ως προς αυτά που μπορούμε να προβλέψουμε, χρειάζεται σωστή προετοιμασία και σχολαστικότητα, ειδικά εάν συμπεριλαμβάνει και οδήγηση. Έπειτα από 4 αρκετά μεγάλα roadtrips στον Ευρωπαϊκό χώρο σας μεταφέρω τις παρατηρήσεις μου:
Επιλογή του τελικού προορισμού και των ενδιάμεσων σταθμών που θέλουμε να επισκεφτούμε. Μεταφορά τους στον χάρτη για υπολογισμό ωρών, δρομολόγησης στον χάρτη και κόστη οδικής διαδρομής. Εγώ χρησιμοποιώ Google maps, ViaMichelin και το tolls.eu. Σχεδιάστε τουλάχιστον μία εναλλακτική ως εφεδρική.
Οριοθέτηση μέγιστων ωρών οδήγησης σε μία διαδρομή αναλόγως τις αντοχές μας. Κατά την άποψή μου όριο οι 8 ώρες με τις απαραίτητες φυσικά στάσεις, τις οποίες πρέπει να υπολογίσουμε στη συνολική διάρκεια.
Επικοινωνία με τις πρεσβείες ή προξενεία των χωρών που θα βρεθείτε για τυχόν ιδιαιτερότητες, απαγορεύσεις την περίοδο που θα βρίσκεστε εκεί. Τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των Ελληνικών πρεσβειών θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Πιστέψτε με θα σας απαντήσουν όλοι και ίσως μάθετε χρήσιμες πληροφορίες και να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις που ίσως σας καθυστερήσουν σημαντικά (παράδειγμα σε περιόδους έντασης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας οι Σερβικές αρχές ίσως σας απαγορεύσουν την είσοδο από τη περιοχή του Κοσόβου έστω και αν απλά την έχετε διασχίσει ως τουρίστες)
Προσεκτική ενημέρωση σε θέματα οδικής ασφάλειας καθώς διαφέρουν ανά χώρα. Με αναζήτηση στο ίντερνετ αλλά και στις επίσημες ιστοσελίδες των Υπουργείων Μεταφορών των κρατών που ενδιαφέρεστε θα βρείτε τα πάντα (παράδειγμα στην Κροατία υποχρεούστε πλην των πυροσβεστήρων κτλ να έχετε μαζί σας ανταλλακτικές λυχνίες εμπρόσθιων φώτων για το όχημα σας. Κάποιες άλλες χώρες, κυρίως βόρειες, επιτρέπουν μόνο συγκεκριμένο τύπο ελαστικών ανά περιόδους). Ενημερωθείτε για ιδιαιτερότητες στον Κ.Ο.Κ και καλό είναι να δείτε στο διαδίκτυο την μορφή των ενδείξεων (ταμπέλες) των εκάστοτε κρατών για μια μικρή εξοικίωση.
Κατά την οδήγηση μεταξύ κρατών Ευρωπαϊκής 'Ενωσης υπάρχουν λιγότεροι έλεγχοι έως καθόλου στα σύνορα. Οι έλεγχοι αυξάνονται εάν κάποια από τις χώρες συνορεύει με κράτος εκτός Ε.Ε ή στο ίδιο κράτος εκτός Ε.Ε. Οι έλεγχοι επίσης διαφοροποιούνται εάν το κράτος είναι εντός ή εκτός συνθήκης Σένγκεν. Καταλαβαίνετε ότι με αφετηρία την Ελλάδα θα συναντήσετε ελέγχους υποχρεωτικά. Προσαρμόστε το χρονικό σας προγραμματισμό ανάλογα. Υπόψιν σε πολλά σύνορα υπάρχουν σε σχετικά κοντινή απόσταση πάνω από ένα σημεία διέλευσης.
Σε σημεία που σας προβληματίζουν στη διαδρομή σας (περίεργοι κόμβοι, απομονωμένες έξοδοι κ.α) μπείτε σε street view να τα δείτε ως πρώτη εικόνα, ψάξτε driving tours από άλλους ταξιδιώτες και ζητήστε πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές. Η εικόνα βοηθάει πάρα πολύ.
Προετοιμάστε όλα σας τα έγγραφα ατομικά και οχήματος (παράδειγμα με προσωρινή άδεια ΙΧ - σε Α4 δηλ - θα έχετε πρόβλημα σε κάθε συνοριακό έλεγχο, χρειάζεται η κανονική ευρωπαϊκή άδεια). Φυλάξτε σε έναν φάκελο μαζί σας φωτοτυπίες απο όλα τα έγγραφα και κρατήστε τα σε ένα αρχείο και στο κινητό σας. Μην ξεχάσετε από την ασφάλισή σας "πράσινη κάρτα" οχήματος για εκτός Ε.Ε χώρες.
Κλείστε ευέλικτες διαμονές (με επιστροφή χρημάτων δηλ.) σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά να μπορείτε να αντιδράσετε. Πάντα να είστε προετοιμασμένοι να χάσετε κάποια χρήματα τόσα ώστε να μη σας χαλάσουν το ταξίδι και την διάθεση.
Θυμηθείτε να είστε πάντα ευγενικοί και να συμμορφώνεστε στις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρχών, ακόμα και όταν δεν είναι οι ίδιοι ευγενικοί απέναντί σας. Ειστε σε διακοπές και πρέπει να κρατήσετε τη καλή σας διάθεσή. Προσοχή εάν γίνει έλεγχος στο όχημά σας ή τις αποσκευές σας να είστε παρόντες σε όλη τη διαδικασία.
Να περιμένετε διαφόρων ειδών οδηγικές συμπεριφορές, οπότε να έχετε την προσοχή σας στην οδήγηση στο μέγιστο βαθμό. Επίσης προσοχή στη μορφή του οδικού δικτύου καθώς διαφέρει σε πολλά σημεία απο ότι έχουμε συνηθίσει (πχ πολλά roundabouts, διαφορετικές προτεραιότητες, αυστηρή σήμανση κτλ). Μεγάλη προσοχή όσοι κινείστε με μοτοσυκλέτα διότι οι κανόνες έξω τηρούνται, μην προσπερνάτε ανάμεσα στις λωρίδες και τα οχήματα, εάν η κατεύθυνσή σας έχει επιβράδυνση μην βγείτε αριστερά και αρχίζετε να επιταχύνετε και λοιπές μικροπαραβάσεις που στην Ελλάδα γίνονται σωρηδόν - δυστυχώς. Φυσικά μην ξεχνάτε να παραχωρείτε προτεραιότητα στους πεζούς. Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κινούμενοι σε κεντρικά εθνικά δίκτυα πχ. Βρυξέλλες - 'Αμστερνταμ να συναντήστετε πολύ κίνηση, δίωρες και τετράωρες καθυστερήσεις, οπότε υπομονή.
Κατεβάστε στο κινητό σας ή ή στο αυτοκίνητό σας offline maps από τις περιοχές που θα κινηθείτε για να έχετε πλοήγηση ανεξαρτήτως δικτύου.
Να είστε πάντα εφοδιασμένοι με αρκετό εμφιαλωμένο νερό καθώς και στερεά φαγώσιμα κατά προτίμηση αλμυρά (κράκερ κτλ).
Να έχετε λίστα με τοπικά τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης (επιπλέον του Ευρωπαϊκού αριθμού) και να ξέρετε από την ασφάλειά σας πως θα εξυπηρετηθείτε σε περίπτωση βλάβης.
Καλό θα ήταν έστω μία φορά ανά χώρα να επικοινωνείτε με κάποιον δικό σας να ξέρει που βρίσκεστε και που θα κατευθυνθείτε στη συνέχεια.
Υπάρχουν χρήσιμες εφαρμογές που σας δείχνουν σταθμούς ανεφοδιασμού πανευρωπαϊκά, τόσο για βενζίνη - πετρέλαιο όσο και για αέριο και ηλεκτρική φόρτιση. Οι περισσότερες αναγράφουν και τις τρέχουσες τιμές.
Μεγάλη βαρύτητα στη κατάσταση του οχήματος, κατάσταση κινητήρα, service εάν χρειάζεται, ελαστικά, ηλεκτρολογικά - ηλεκτρικά, συνυπολογίστε εξαρχής ένα κόστος στο ταξίδι σας για τη συντήρηση του οχήματός σας. Ασχοληθείτε με αυτό τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα για ευνόητους λόγους.
Τέλος, καθώς δρομολογείτε το ταξίδι σας, ρίξτε και μία ματιά τι υπάρχει σε κοντινή απόσταση σε σημεία που πιθανόν να κάνετε στάση. Σίγουρα θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα μέρη που μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω και θα κάνουν το διάλλειμά σας από την οδήγηση ιδιαίτερα ενδιαφέρον από απλά να σταματήσετε σε ένα βενζινάδικο για 15 λεπτά.
Αυτά είναι μόνο μερικά σημεία που μπορούν να σας καθοδηγήσουν να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε ένα οδικό ταξίδι στην Ευρώπη τουλάχιστον. Στην πορεία ο καθένας θα προσαρμόσει το σχεδιασμό του στις ανάγκες του, ωστόσο η κύρια επιδίωξη είναι να είμαστε οργανωμένοι και όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι (και όχι φοβισμένοι) έτσι ώστε να απολαύσουμε το ταξίδι μας. Καλές διαδρομές!
Comments